Ik ben begonnen met bloggen op mijn eigen domein:
Saltandsugarblog.com
Ik zou het leuk vinden je daar te zien!
zaterdag 1 juni 2013
woensdag 15 mei 2013
Recept: pittige aardappelfrietjes uit de oven
Als ik aardappeltjes eet, eet ik ze negen van de tien keer uit de oven. Lekkerder én goedkoper dan een zakje met voorgeruide aardappeltjes. Ik koop meestal een grote zak aardappelen en dan kan je dan een aantal keren mee doen!
Ik bereid mijn oven aardappeltjes op heel veel verschillende manieren, met verschillende kruiden, met schil en zonder schil. Wel doe ik in de basis altijd hetzelfde, omdat ik heb gemerkt dat op die manier de aardappels het lekkerst en knapperigst worden. Ik doe de aardappels nadat ik ze heb gesneden 10 minuutjes in de magnetron, hierdoor worden ze als het ware 'voorgekookt'. Ondertussen verwarm ik de oven voor op ongeveer 250 graden en zet ik een bakplaat bekleed met aluminiumfolie in de oven, zodat deze lekker heet kan worden. Hier is alles wat je nodig hebt:
Verwarm de oven op 250 graden. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en zet deze in de oven om goed heet te worden. Schil je aardappels als je dat wilt. Ik laat ook vaak de schil eromheen zitten, maar dit keer heb ik ze geschild. Snijd de aardappelen in frietvorm. Zet de aardappelen in de magnetron voor 10 minuten, zodat ze alvast koken.
Meng alle kruiden in een kom. Ik heb teaspoons (tsp) gebruikt, deze worden voor Amerikaanse recepten vaak gebruikt. Je kunt ook een flinke theelepel gebruiken als je geen teaspoons hebt.
Voeg wat peper en zout toe aan de rest van de kruiden en schenk er beetje voor beetje wat olijfolie bij totdat het een mooi papje is. Als de aardappeltjes klaar zijn, doe ze in de kom bij de kruiden en hussel alles goed door elkaar, totdat de aardappels helemaal bedekt zijn met de kruiden.
Haal de bakplaat uit de oven (pas op, heet!) en besprenkel deze met wat olijfolie. Verdeel de aardappels over de bakplaat, zorg dat ze niet over elkaar heen liggen, zodat ze allemaal lekker knapperig kunnen worden. Bak je zelfgemaakte frietjes voor ongeveer 25 minuten in de oven. Serveer ze met lekkere zelfgemaakte mayonaise en geniet ervan!
zondag 12 mei 2013
Recept: Pastasalade met tonijn
Tonijn, ik ben het steeds meer gaan waarderen. Mijn vriend is er dol op, maar ik heb het echt moeten leren eten. Nu ik het steeds lekkerder begin te vinden gebruik ik het, tot groot genoegen van mijn vriend, steeds vaker in de gerechten die ik maak. Van de week, toen het nog lekker weer was, had ik zin in een pastasalade, niet te zwaar. Hij was verrassend goed gelukt en ik ga 'm dan ook zeker nog een keer maken. Ik denk dat de tonijn ook goed te vervangen is door bijvoorbeeld gegrilde kip. Het boodschappenlijstje:
Zet een pan met water op het vuur en kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de bosui in reepjes en de paprika in blokjes. Hak de peterselie fijn.
Laat de tonijn uitlekken en giet de pasta af. Doe de pasta, de vis, de groenten en de verse peterselie in een kom. Voeg een flinke eetlepel mayonaise toe (of meer of minder, kijk even wanneer het er smeuïg uitziet). Knijp er dan een halve citroen boven uit en voeg naar smaak paprikapoeder, peper en zout toe. Mix alles goed door elkaar en serveer lauwwarm of koud. Lekker met wat geroosterd brood!
Dit gerecht is ook heel goed te bewaren in de koelkast om de volgende dag te eten als lunch. Eet smakelijk!
Labels:
Hoofdgerecht,
Lunch,
Pasta,
Salade,
Snelle maaltijd,
Tonijn,
Vis
maandag 6 mei 2013
Recept: Aardappelsalade
The sun has come out! Eindelijk, het zonnetje schijnt in Nederland. Al mag ik eigenlijk niet klagen over zongebrek na 6 weken zon in Australië, toch is het lekker dat als je 's ochtends op de tram staat de wachten, je niet meer vergaat van de kou. Als het lekkerder weer wordt, heb ik minder zin in 'zwaar' eten, en trek in lekkere lichte dingen, zoals salades. Deze aardappelsalade maakte ik een poosje geleden, en hij is erg goed bavallen. Ik denk dat dit op het menu staat voor vanavond, misschien met gegrilde kip?
Het fijne van deze salade, is dat ie snel te maken is, je er niet veel voor nodig heb én hij is zowel warm als koud heerlijk.
Snijd de wat grotere aardappeltjes door de helft, de kleintjes laat ik meestal heel. Kook ze in de schil in een pan met ruim water tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 20 minuutjes.
Doe ondertussen wat olijfolie in een kom en snijd de knoflook in stukjes en de basilicumblaadjes in kleine reepjes. Voeg dit toe aan de olie samen met wat peper en zout, en het sap van een halve citroen.
Giet de aardappeltjes af en voeg deze toe aan de olie. Snijd de rode ui in ringen en voeg deze ook toe aan de salade. Hussel alles goed door elkaar. Voeg naar smaak meer peper, zout, citroen of basilicum toe. Eet smakelijk!
woensdag 1 mei 2013
Recept: Thaise enchiladas
Een van mijn favoriete dingen om te maken (en te eten!) zijn enchiladas. Een enchilada, volgens Wikipedia: "Een enchilada is een traditioneel Mexicaans deeggerecht, dat bestaat uit een tortilla met een vulling van (doorgaans) vlees (gehakt) en kaas." Ik heb een aantal recepten voor de wat meer 'traditionele' enchiladas, die ik regelmatig maak. Maar nu kwam ik een recept tegen voor Thaise enchiladas, en ik werd heel nieuwsgierig, deze moest ik proberen! En ik ben zeker niet teleurgesteld, ik heb er een nieuw favoriet recept bij! De smaken in dit recept zijn heel goed uitgebalanceerd, de enchiladas zijn kruidig, romig en spicy tegelijk. En bijna té makkelijk om te maken. Wat hebben we nodig?
Verwarm je oven voor op 200 graden. Snijd de kip in grove stukken en kook deze gaar in een pan met water. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Als de kip gaar is, pluis deze dan of snijd het in kleine stukjes.
Verhit ondertussen wat zonnebloemolie in een hapjespan. Snijd de ui in blokjes, hak de knoflook fijn en bak deze samen met de wortel ongeveer 5 minuutjes in de pan. Voeg dan de kip, de in ringetjes gesneden bosui, de fijngesneden koriander en een handje pinda's toe, en laat dit een minuutje koken. Voeg dan ongeveer 200 ml kokosmelk en 75 ml chilisaus toe (het kan ook wat minder zijn, je moet ervoor zorgen dat het niet te 'nattig' wordt, dus voeg gewoon steeds een klein beetje toe, tot het de juiste consistentie heeft).
Verwarm de tortilla's één voor één even in de magnetron, zodat ze beter te vouwen zijn, verdeel het mengsel in achten en vul de tortilla's ermee. Rol ze stevig op. Mix de rest van de kokosmelk en chilisaus met elkaar en giet een klein laagje in een ovenschaal. Leg hier de opgerolde tortilla's op, stevig tegen elkaar aan. Giet de rest van het kokos-chili mengsel over de tortilla's heen.
Verdeel nog wat koriander en een handjevol gehakte pinda's over de tortilla's, en zet de schaal dan in de oven voor 20 minuutjes. En ga dan, niet zoals ik 20 minuutjes op je iPad zitten, maar draai de schaal na 10 minuutjes even om, zodat ze niet aan één kant zwart worden :-).
Serveer de tortilla's met wat extra chilisaus en geniet ervan!
Labels:
Enchiladas,
Hoofdgerecht,
Ovengerecht,
Tex-Mex,
Thais,
Tortilla's
dinsdag 23 april 2013
I'm back!
Ik heb even een kleine blogbreak gehad, ik ben namelijk net terug uit Australië! Ik heb hier met mijn backpack zes weken rondgereisd. Een geweldige ervaring. Het is dan ook even wennen om weer in Nederland te zijn. Het enige wat ik niet zal missen is het eten. Het zelf koken in een hostel is niet ideaal, en er zitten heel leuke eettentjes in Australie, maar met mijn kleine budget was iedere dag uit eten gaan geen optie helaas!
Vanaf volgende week heb ik een nieuwe woning en wil ik weer volop lekker zelf gaan koken en dit delen op mijn blog. Ik heb er zin in!
Vanaf volgende week heb ik een nieuwe woning en wil ik weer volop lekker zelf gaan koken en dit delen op mijn blog. Ik heb er zin in!
donderdag 21 februari 2013
Hotspot: Burgermeester, Amsterdam
Wanneer mijn vriend en ik geen zin hebben om te koken, maar ook niet 'echt uiteten' willen, gaan we negen van de tien keer naar de Burgermeester. Deze hamburgertent is de laatste jaren een echte favoriet geworden, we krijgen maar geen genoeg van de heerlijke burgers die ze serveren. Gisteren was het weer eens zover, we gingen burgers eten! De Burgermeester heeft een wisselend menu. Elk seizoen staan er, naast een aantal burgers die standaard in het menu zitten, weer nieuwe burgers op de kaart.
Bij de Burgermeester vind je niet de geijkte burgers, de ingredienten waarvan de burgers zijn gemaakt en de toppings zijn altijd verrassend. Zo is er naast de 'standaard' Biefburger van rundvlees, ook een Meester Biefburger (met dragonmayonaise) en een Biefburger Royaal (met pancetta en truffel ei, dé favoriet van mijn vriend). Er zijn lamsburgers, kipburgers en vaak staat er ook een visburger op het menu, zoals een burger gemaakt van tonijn of, in dit menu, een burger gemaakt van Heek.
Ook voor de vegetariers staat er altijd iets lekkers op de kaart. Dit menu zijn dat een Linzenburger en een Geitenkaasburger. De Geitenkaasburger is mijn absolute favoriet. Hij komt gelukkig regelmatig terug op het menu, maar dan steeds weer met andere toppings. Dit keer bestond de topping uit rode biet, cranberry en appel. Als je bestelt bij de Burgermeester kun je kiezen voor een wit of een bruin broodje. De broodjes zijn altijd heerlijk knapperig en vers. Verder staat er op de menukaart ook het Mini trio. Dit zijn drie miniburgers naar keuze. Perfect als je niet kunt kiezen en verschillende dingen wilt proeven! En, voor als je wat gezonder wilt eten, alle burgers kunnen ook geserveerd worden als een (flinke!) maaltijdsalade.
Naast de seizoenskaart staat er ook een Maandburger op het menu. Gasten kunnen in het restaurant of online een formuliertje invullen met hierop hun eigen creatie. Elke maand kiest het personeel uit alle inzendingen een winnaar. Altijd leuk om lekker creatief bezig te zijn, terwijl je aan het wachten bent op een bestelling. Hopelijk wordt mijn blauwe kaas burger nog een keer uitgekozen ;)
Voor bij je burger(s) kun je kiezen uit verschillende salades of een gepofte aardappel. Er zijn verschillende lekkere sapjes te krijgen en als toetje staan er ook nog wat zoete dingen op de kaart.
Nee, ik denk niet dat ik ooit genoeg zou krijgen van de Burgermeester. De verassende en afwisselende kaart, het vriendelijke personeel en de fijne prijzen laten me steeds weer terugkomen. Is er wel iets negatiefs te zeggen over dit restaurant? Vooruit, er is wat weinig plek om te zitten. Er is maar een aantal grote tafels, waardoor je vaak gedwongen wordt om met andere mensen aan één tafel te zitten. Maar ach, eigenlijk heeft dat ook wel weer wat...
De Burgermeester heeft drie vestigingen in Amsterdam: aan de Albert Cuypstraat, de Elandsgracht en de Plantage Kerklaan. Laten we hopen, voor de mensen die niet in Amsterdam wonen, dat ze snel uitbreiden naar andere steden!
donderdag 14 februari 2013
Recept: Tomatensoep met homemade croutons
Er zijn van die dingen waarvan je wilde dat je ze lekker vond. Soep is een van die dingen bij mij. Ik vind er gewoon niet zo veel aan. Ik kan jaloers zijn op mensen die als het koud is buiten een heerlijk bord hete soep naar binnen lepelen. Het ziet er altijd zo lekker uit, het ruikt verrukkelijk en het kan (gemaakt from scratch) erg gezond zijn. Toen ik laatst bij mijn moeder was, besloot ik weer eens een keer zelf soep te maken.
Zij houdt namelijk wel van een soepje op z'n tijd, dus als ik er niks aan vond had ik het in ieder geval niet voor niets gemaakt. Bovendien vind ik het erg leuk om met een staafmixer in de weer te zijn ;)
Wat ik ervan vond? Het viel me geheel niet tegen! Het brood is een lekkere toevoeging en doordat de soep niet helemaal glad gepureerd is heeft ie nog wat bite. M'n moeder vond het trouwens echt heerlijk. Ik ga het binnenkort zeker nog eens maken. Misschien moet je soep wel gewoon leren eten?
Verwarm de oven voor op 220 C. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en de vleestomaten in vieren. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze door de helft. Snijd de teentjes knoflook in stukjes. Leg de stukken tomaat, de peper en de knoflook op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Schuif de bakplaat in de oven voor ongeveer 15 minuutjes.
Verwarm olijfolie in een sauspan op middelhoog vuur. Snijd de rode uien in stukken (dit hoeft niet al te fijn) en bak deze in de pan. Als de uien glazig zijn voeg je al roerend de balsamico azijn toe en zet je het vuur laag. Voeg nu de groenten van de bakplaat toe aan de pan en laat alles een paar minuutjes sudderen.
Maak ondertussen de croutons. Snijd het brood in grove blokjes, leg dit op de bakplaat en bestrooi met olijfolie en zout. Zet dit in de oven voor ongeveer 5 minuutjes.
Haal de pan met groenten van het vuur en doe alles samen met wat basilicum in een blender of keukenmachine. Proef of de soep nog wat meer basilicum, of zout of peper nodig heeft.
Serveer de soep met een beetje créme fraîche, de croutons en de rest van de basilicum.
dinsdag 12 februari 2013
Recept: Bonen burritos
Een van mijn favoriete keukens is de 'Mexicaanse' keuken. 'Mexicaans' tussen aanhalingstekens, want ik ben me ervan bewust dat de recepten die ik maak weinig te maken hebben met authentiek Mexicaans eten. Eigenlijk komen de meeste recepten met een Mexicaans tintje die wij in Nederland kennen, uit de Tex-Mex keuken, de afkorting voor de Amerikaans-Mexicaanse keuken. Hierin wordt veel gebruik gemaakt van de tortilla's, nacho's en taco's zoals wij die kennen.
Anyway, ik ben er dus dol op om steeds nieuwe recepten te proberen van burritos, enchiladas en quesadillas. Dit recept was er typisch eentje waarvan ik niet zeker wist of ik het wel lekker zou vinden. Het recept bevat vrij simpele ingredienten, en ik was bang dat het saai zou smaken. Maar niets is minder waar!
Sinds de eerste keer maak ik dit recept regelmatig en iedere keer zijn ze weer even lekker. Zelfs mensen die graag vlees eten in hun gerechten, zeggen het niet te missen als ze deze burritos eten. Winner! Ze zijn erg makkelijk om te maken, dus heel geschikt om doordeweeks te maken. Koud zijn ze ook goed te eten, dus maak er een extra, als lunch voor de volgende dag!
Om de bonenvulling te maken, verwarm een scheut zonnebloemolie in een hapjespan. Voeg de knoflook, chilipoeder, komijn, cayennepeper, zout en peper toe en laat ongeveer een minuutje bakken. Voeg de bonen toe aan de pan, samen met de bouillon. Laat het bonenmengel koken, zet daarna het vuur laag, en laat pruttelen voor ongeveer 10 minuten. Zet het vuur uit en prak of stamp het bonenmengel fijn. Voeg dan de salsa toe en roer goed door elkaar.
Verwarm een tortilla en smeer ongeveer 1/3 cup van het bonenmengel erop. Verdeel dan de stukjes tomaat, groene ui, sla en kaas en zure room. Rol de tortilla op burrito style en serveer.
Door de kaas en room weg te laten of te vervangen, is het gerecht ook geschikt voor veganisten.
Anyway, ik ben er dus dol op om steeds nieuwe recepten te proberen van burritos, enchiladas en quesadillas. Dit recept was er typisch eentje waarvan ik niet zeker wist of ik het wel lekker zou vinden. Het recept bevat vrij simpele ingredienten, en ik was bang dat het saai zou smaken. Maar niets is minder waar!
Sinds de eerste keer maak ik dit recept regelmatig en iedere keer zijn ze weer even lekker. Zelfs mensen die graag vlees eten in hun gerechten, zeggen het niet te missen als ze deze burritos eten. Winner! Ze zijn erg makkelijk om te maken, dus heel geschikt om doordeweeks te maken. Koud zijn ze ook goed te eten, dus maak er een extra, als lunch voor de volgende dag!
Om de bonenvulling te maken, verwarm een scheut zonnebloemolie in een hapjespan. Voeg de knoflook, chilipoeder, komijn, cayennepeper, zout en peper toe en laat ongeveer een minuutje bakken. Voeg de bonen toe aan de pan, samen met de bouillon. Laat het bonenmengel koken, zet daarna het vuur laag, en laat pruttelen voor ongeveer 10 minuten. Zet het vuur uit en prak of stamp het bonenmengel fijn. Voeg dan de salsa toe en roer goed door elkaar.
Verwarm een tortilla en smeer ongeveer 1/3 cup van het bonenmengel erop. Verdeel dan de stukjes tomaat, groene ui, sla en kaas en zure room. Rol de tortilla op burrito style en serveer.
Door de kaas en room weg te laten of te vervangen, is het gerecht ook geschikt voor veganisten.
maandag 4 februari 2013
Recept: Curry met zoete aardappel en kikkererwten
Onlangs is er vlakbij mijn huis een filiaal van Marqt geopend. Marqt is een duurzame supermarkt met verschillende filialen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Haarlem. Marqt claimt alleen 'echt' eten te verkopen, eten dat dicht bij zijn oorsprong blijft. Iets dat ik alleen maar kan aanmoedigen. Het is ook echt een feestje om door een van hun winkels te lopen. Alles is op een mooie manier uitgestald en ingedeeld, en altijd als ik er ben wil ik alles proeven en kopen.
Toen ik een paar weken geleden in de winkel was bleef ik even staan bij de kant-en-klaar maaltijden. Deze zagen er erg goed uit en ik besloot een ovengerecht te proberen met zoete aardappel, kikkererwten en feta. Het was erg lekker en ik ben gelijk op zoek gegaan naar een soortgelijk recept. Ik kwam uit op een vegetarische curry en heb dit recept iets aangepast naar mijn smaak. Ik at het hier met gegrilde pitabroodjes, maar het kan ook erg goed met rijst.
Schenk de kokosmelk erbij en voeg de zoete aardappelblokjes toe. Dek de pan af en laat dit ongeveer 20 minuten pruttelen. schep regelmatig om en en voeg indien nodig wat water toe.
Als de aardappels gaar zijn voeg je de kikkererwten en spinazie toe. Als de spinazie is geslonken is de curry klaar op opgediend te worden. Bestrooi met de verkruimelde feta.
Door de feta weg te laten, is het gerecht ook geschikt voor veganisten.
Toen ik een paar weken geleden in de winkel was bleef ik even staan bij de kant-en-klaar maaltijden. Deze zagen er erg goed uit en ik besloot een ovengerecht te proberen met zoete aardappel, kikkererwten en feta. Het was erg lekker en ik ben gelijk op zoek gegaan naar een soortgelijk recept. Ik kwam uit op een vegetarische curry en heb dit recept iets aangepast naar mijn smaak. Ik at het hier met gegrilde pitabroodjes, maar het kan ook erg goed met rijst.
Verhit wat olie in een hapjespan. Bak de ui voor ongeveer 3 minuten, totdat deze glazig is. Voeg dan de currypasta en de knoflook toe en laat dit een minuutje meebakken.
Schenk de kokosmelk erbij en voeg de zoete aardappelblokjes toe. Dek de pan af en laat dit ongeveer 20 minuten pruttelen. schep regelmatig om en en voeg indien nodig wat water toe.
Als de aardappels gaar zijn voeg je de kikkererwten en spinazie toe. Als de spinazie is geslonken is de curry klaar op opgediend te worden. Bestrooi met de verkruimelde feta.
Door de feta weg te laten, is het gerecht ook geschikt voor veganisten.
Abonneren op:
Posts (Atom)